Tärkeää tietoa koronatilanteesta

21.3.2020

Niin kuin kaikki tietävät, meillä on seurassa toiminta täysin tauolla. Olemme kehottaneet omatoimiseen treenaamiseen, mutta on tärkeää, että omatoimista treenaamista tehdään yksin tai oman perheen kesken! Tämä linjaus ei ole pelkästään seuran varotoimenpide, vaan olemme noudattaneet tässä Suomen hallituksen sekä Espoon kaupungin ohjeistusta.

Tiedämme jo nyt, että koronaepidemian huippu Suomessa on vielä edessäpäin, THL:n viimeisimmän arvion mukaan se voi olla toukokuun toisella viikolla, joten meillä on edessä vielä pitkä aika ilman ohjattua seuratoimintaa. Perjantaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi, että jos nyt annettuja ulkonaliikkumista ja kokoontumista koskevia suosituksia ei noudateta, valtion voi olla pakko rajoittaa kokoontumista ja liikkumista määräyksillä.

Espoon kaupunki on sulkenut kaikki liikuntapaikat ja kentät - eli myös Metsämaan ja Lahnuksen kentät ovat virallisesti suljettu. Espoolla on varmasti tällä hetkellä myös todella matala kynnys fyysisesti estää kentille ja muille julkisille paikoille pääsy, jos niiden auki pitäminen voi vaarantaa ihmisten terveyttä.

Meidän seurassa on paljon nuoria futaajia, joiden vanhemmat ovat nuoria aikuisia eli koronan riskiryhmän ulkopuolisia. Siksi varmasti osan mielestä tuntuu siltä, että nykyiset rajoitukset ja suositukset ovat liioittelua. Ja tämä kevät on toivottavasti ainoa kerta, kun joudumme pyytämään teitä vanhempina hillitsemään lastenne hinkua omatoimiseen treenaamiseen ja futisporukoiden kasaamiseen seuran kentillä. Mutta tällä hetkellä, kun epidemia on vasta alkamassa Suomessa, joudumme pyytämään, että teette näin. Vaikka tämä tilanne onkin todella uuvuttava myös kaikille vanhemmille, jotka joutuvat nyt sinnittelemään etätöissä samalla kun lapset kyselevät apua koulutehtäviin, toivottavasti kaikilla löytyy aikaa silloin tällöin osallistumaan myös lastenne kanssa liikkumiseen.

Teemme seurana töitä sen eteen, että pystyisimme jakamaan pelaajille ohjeita omatoimiharjoitteluun kotioloissa. Jos lapsellanne on käytössä puhelin tai muuten pääsy nettiin, kannattaa ottaa seurantaan Youtubessa esimerkiksi Ilaripro ( https://www.youtube.com/ilaripro ) jonka kanavalta löytyy hyviä haasteita malliksi.

Jalkapalloa voi treenata kotioloissa, omalla pihalla. Älkää siis lähettäkö lapsia yksin kentälle treenaamaan. Lapsilla on suuri kiusaus hakeutua joukkuekavereiden kanssa yhdessä pelailemaan ja lapsilla ei ole riittävää ymmärrystä arvioimaan kaikkia potentiaalisia riskitilanteita. Koronavirus voi tarttua pinnoilta ja jalkapallossa ennemmin tai myöhemmin pallo käy myös kädessä. Kentillä ei ole mahdollisuutta käsien pesuun ja ennemmin tai myöhemmin pallokosketuksen jälkeen pyyhkäistään hikeä otsalta. Tässä on jo esimerkki leviämistilanteesta, vaikka kuinka potkittaisiin palloa toisilleen turvallisen etäisyyden päästä. Meillä ei ole tietoa siitä, kenen kotoa löytyy riskiryhmiin kuuluvia, emmekä halua altistaa yhtäkään ihmistä koronatartunnalle, kuului hän riskiryhmään tai ei.

Koronavirus on riskiryhmille oikeasti hengenvaarallinen, ja varmasti kukaan seuramme jäsenistä ei halua vastuulleen yhdenkään ihmisen henkeä ja terveyttä. Meille Suomessa on annettu paljon vastuuta leviämisen estämisestä tavallisille kansalaisille ja meillä on jo paljon faktatietoa epidemiasta saatavana. Kannetaan siis kaikki ihan oikeasti kortemme kekoon epidemian hillitsemiseksi, kun meillä on siihen mahdollisuus!

Meillä on pitkä kesä edessä ja pääsemme varmasti pelaamaan vielä tämän menetetyn ajan edestä. Nyt kuitenkin kaikkien terveys on ykkösprioriteetti.

PEP Johtokunnan puolesta
Tuomo Koivumäki