Toimihenkilöksi
Pohjois-Espoon Ponsi on pitkän linjan juniorijoukkue, jonka toiminta perustuu hyvin pitkälti vanhempien vapaaehtoisuuteen. Mitä enemmän joukkueilla on vapaaehtoisia huoltajia, sitä matalampina harrastuksen kustannukset saadaan pidettyä. Vahvemmat taustajoukot myös nostavat harrastuksen tasoa.
Miksi mukaan?
Vapaaehtoisena huoltajana et ole tekemässä seuralle työtä ilmaiseksi, vaan mukana oman lapsesi harrastuksessa. Saavutukset ja kehittyminen jalkapallossa ovat monille jopa vuoden kohokohtia, ja näitä hetkiä kannattaa olla mukana jakamassa.
Vapaaehtoiset vanhemmat eivät ole yksin, vaan yli sadan muun aktiivisen vanhemman porukassa josta löytää sekä tukea ja apua tekemiseen että mahtavaa seuraa kentän laidalle.
Mitä tekemään?
Toimiva joukkue tarvitsee paljon muutakin taustatukea kuin valmentajia. Myöskään aiempaa tuntemusta lajista ei moneen pestiin tarvita. Kaikilla joukkueilla on valmentajien lisäksi vähintään joukkueenjohtaja ja rahastonhoitaja sekä monesti myös varustevastaava sekä tiedotusvastaava.
Tämän lisäksi koko seura tarvitsee apua aina tietojärjestelmistä Ponnen majan ylläpitoon. Kaikille halukkaille löytyy varmasti tekemistä, ja sitä mitä ei osata, voidaan opetella yhdessä.
Valmentajat
Valmentajat vetävät yhdessä treenejä ja pelejä. Mitä enemmän valmentajia joukkueella on, sitä paremmat treenit lapsille saadaan järjestettyä. Kaikkien valmentajien ei tarvitse tietää jalkapallosta mitään, ja toisaalta on vaikea olla oppimatta lajista. Valmentajana pääset osallistumaan lapsesi harrastukseen niin paljon kuin haluat - ja jos harkat eivät aina sovi aikatauluusi, muut valmentajat paikkaavat tilannetta.
Valmentajaringit kaipaavat myös satunnaisia valmentajia, eli voit osallistua mukaan vaikka et saisikaan sovitettua monia harkkoja aikatauluusi. Harkkojen seuraaminen kentältä käsin on varmasti hauskempaa kuin kentän reunalta.
Joukkueenjohtaja
Joukkueenjohtaja eli jojo pitää langat käsissä joukkueen toiminnassa. Jojo on linkkinä valmentajien ja vanhempien sekä muiden huoltajien välillä. PEP:n hyvät tietojärjestelmät sekä säännölliset jojo-clubit helpottavat työtäsi.
Rahastonhoitaja
Joukkueen rahastonhoitaja hoitaa joukkuemaksujen laskutuksen sekä tarkastaa joukkueelle tulevat laskut. Tässä pestissä et tarvitse taloushallinnon ammattiosaamista vaan kalenterin avulla pääset jo pitkälle. Hyvin hoidettu talous auttaa pitämään kuluja pienenä. Työssäsi saat apua sekä joukkueenjohtajalta että seuran taloudenhoitajalta.
Varustevastaava
Kun joukkueen peliasut ja varusteet hoidetaan keskitetysti, kaikki pääsevät vähemmällä vaivalla. Yhteiset varustehankinnat tehdään yleensä vain muutaman kerran vuodessa, joten jos et voi osallistua usein mutta haluat olla mukana, tämä voi olla pesti sinulle. Muut joukkueet hoitavat monesti hankinnat myös samaan aikaan, eli työtä ei tarvitse hoitaa yksin.
Varainhankinta
Joukkueet voivat rahoittaa toimintaansa keräämällä rahaa lukuisilla eri tavoilla. Kaikki kassaan kerätty raha vähentää myös suoraan vanhemmilta kerättäviä maksuja. Joukkueet voivat hoitaa buffetia turnauksissa, myydä mainoksia peliasuihin tai tehdä yrityksille työtä talkoilla. Varainhankintavastaava ei ole yksin tekemässä näitä, vaan käy läpi mahdollisuuksia ja sopii töistä vanhempien kanssa yhdessä jojon kanssa.
Jos et halua nimettyä roolia joukkueessa, aina voi silti auttaa. Harkoissa tarvitaan pallonpalauttajaa ja kenkien solmijaa. Kaikki tämä antaa valmentajille enemmän aikaa keskittyä harkkojen vetämiseen ja lapsille paremmat treenit. Pienikin apu auttaa koko joukkuetta.